Ali Poyrazoğlu

1943 - ...

Ali Poyrazoğlu1943 yılında İstanbul'da doğdu. Ali Poyrazoğlu oyunculuk kariyerine İstanbul Şehir Tiyatroları'nda başladı. Pek çok tiyatro oyununda oynadı. Oynadığı tiyatrolar arasında Dormen Tiyatrosu, Kent Oyuncuları, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu vardır. 1972 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunu kurdu.

New York Broadway'de sahnelen "Pera" adlı oyunda İngilizce başrol oynadı.

Sinemaya 1970'de başladı. Ancak 1970'lerin ortasında Türk Sinemasına damga vuran seks filmleri furyasına katıldı. Bu dönemde sadece iki yıl içinde Hop Dedik Kazım, Kadınlar Hayır Derse, Çapkın Kızlar, Canavar Cafer, Deli Deli Tepeli, Çukulata Sevgilim, Kazım'a Ne Lazım, Beş Atış Yirmibeş, Bir Baba Hindi, Çılgın Gençlik, Çilli Yavrum Çilli, Çin İşi Japon İşi, Elma Şekeri, Kokla Beni Melahat, Bulunmaz Uşak, Kayıkçının Küreği, Çifte Kavrulmuş, Mahallede Şenlik Var, Namus Belası, Ne Alsan İki Buçuk gibi filmlerde rol aldı. Ancak daha sonra Yeşilçam'dan tamamen uzaklaştı. Uzun süre sonra 1988'de Arkadaşım Şeytan adlı filmle sinemaya döndü. Mazhar Alanson'la başrolünü paylaştığı ve döneminde oldukça konuşulan bu komedi filminde Şeytan rolündeydi. Arkadaşım Şeytan ile 1989'da 2. Ankara Film Şenliği'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu; Dokuz filmindeki rolüyle ise 2003'de 8. Sadri Alışık Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Filmografisi

Oyuncu

1970 Ölüm Emri

197? Sokak Çalgıcıları

1972 Gönül Meyhanesi

1972 Acı Sevda

1973 Gazi Kadın (Nene hatun)

1975 Kadınlar Hayir Derse

1975 Canavar Cafer

1976 Bulunmaz Uşak

1988 Arkadaşım Şeytan

1995 Yer Çekimli Aşklar

2002 9

2003 O Şimdi Asker

2003 Abdülhamit Düşerken

2005 Ayın Karanlık Yüzü

Yönetmen

1999 Aile Bağları

2000 Sünnet Holding

2000 İnsanlık Hali

TV Yapımları

Ahududu (1974)

Kim Bunlar

İnsanlık Hali

Ali Uyanık

Aile Bağları

Oğlum Çiçek Açtı

Babam 9 Doğurdu