Güzin Özipek

1925 - 2000

Güzin Özipek11 Mart 1925 yılında İstanbul'da doğdu. Ticaret lisesinin ortaokul bölümünden mezun olan sanatçı, Beyoğlu'ndaki Ses Opereti'nde 1944'te Cemal Reşit Rey ve Ekrem Reşit Rey kardeşlerin Hava Cıva operetinin İzmir turnesiyle sanat yaşamına başladı. Bir yıl sonra Yolculuk Var, Tatlı Sert, Zırdeliler, Yaman Şey, Platin Palas, Kâtibin Karısı gibi operetlerde rol alarak, Muammer Karaca tiyatrosunda görev yaptı.

1956'ya kadar Karaca Tiyatrosu'nda kalmakla birlikte, 1952 yılında İstanbul Yıldızları filminde Muammer Karaca ile başrolde oynayarak sinemaya da adım attı.

Evlenip Zonguldak'a yerleşmesi üzerine sanat hayatına 12 yıl ara veren sanatçı, 1965'te Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda Keşanlı Ali Destanı müzikali ile yeniden sahnelere döndü. 1966'da Gen-Ar Tiyatrosu'na geçen Özipek, 1971'den sonra bir süre de Haldun Dormen ile çalıştı.

Bu arada asıl mesleği mühendislik olan eşi Aydın Tezel'i de sanat yaşamına çeken Güzin Özipek, eşiyle birlikte 1969-1974 yılları arasında yedi film ve fotoromanlar çevirdi. Son dönemde Bizimkiler dizisinde babaanne Leyla hanım rolünde 12 yıl oynayan sanatçı, 56 yılını sahnelere verdikten sonra 75 yaşında rahatsızlanarak öldü.

Filmografi

Duruşma - 1999

Türk Tutkusu - 1994

Yazlıkçılar - 1993

Eskici Ve Oğulları - 1990

Bir Milyara Bir Çocuk - 1990

Raziye - 1990

Bizimkiler - 1989/2000

Kan Çiçeği - 1989

Uçurtmayı Vurmasınlar - 1989

Fotoğraflar - 1989

Deniz Yıldızı - 1988

Kurt Payı - 1988

Yarın Cumartesi - 1988

Gramofon Avrat - 1987

Yakışıklı - 1987

Kuşatma 2 / Şok - 1987

Gülüm Benim - 1987

Fatmagül'ün Suçu Ne - 1986

Davacı - 1986

Suçumuz İnsan Olmak - 1986

Üç Halka 25 - 1986

Aaahhh Belinda - 1986

Namus Düşmanı - 1986

İşler Karıştı / Zühtü - 1976

Bu Kutu Başka Kutu - 1976

En Büyük Patron - 1975

İzin - 1975

Kutu - 1975

Vur Be Ramazan - 1974

Şiribim Şiribom - 1974

Yatık Emine - 1974

Zavallı - Bodur Cani - 1974

Zindan - 1974

Öksüzler - 1973

Hazreti Ömer'in Adaleti - 1973

İki Süngü Arasında - 1973

Ezo Gelin - 1973

Yaralı Kurt - 1972

Kaderin Pençesi - 1972

Kaderin Esiriyiz - 1972

Kırk Yalan Memiş - 1972

Zorbanın Aşkı - 1972

Son Hıçkırık - 1971

Bir Teselli Ver - 1971

Bir Varmış Bir Yokmuş - 1971

Ali Baba Kırk Haramiler - 1971

Afacan Küçük Serseri - 1971

Bir Kadın Tuzağı - 1971

Son Nefes - 1970

Kalbimin Efendisi - 1970

Ah Müjgan Ah - 1970

Linç - 1970

Vur Patlasın Çal Oynasın - 1970

Yaşamak Kolay Değil - 1970

Sürtük - 1970

Tatlı Sevgilim - 1969

Ayşecik Yuvanın Bekçileri - 1969

Bir Türk'e Gönül Verdim - 1969

Günahını Ödeyen Adam - 1969

Ayşecik'le Ömercik - 1969

Şahane İntikam - 1969

Erkek Fatma - 1969

Ayrı Dünyalar - 1969

Acı İle Karışık - 1969

Sevgili Babam - 1969

Çingene Aşkı Paprika - 1969

Aşk Eski Bir Yalan - 1968

Ana Hakkı Ödenmez - 1968

Hapishane Gelini - 1968

Yedi Köyün Zeynebi - 1968

Yaratılan Kadın - 1968

Kadın Değil, Baş Belası - 1968

Abbase Sultan - 1968

Yaprak Dökümü - 1967

Hırçın Kadın - 1967

Gecekondu Peşinde - 1967

Ayşecik Canım Annem - 1967

Kadın Düşmanı - 1967

Kanun Benim - 1966

Ölmeyen Aşk - 1966

İstanbul - 1952