Şemsi İnkaya

1939 - ...

Şemsi İnkaya13 Nisan 1939 tarihinde İstanbul'da doğdu. Ticaret Lisesi ve konservatuarda okudu. Tiyatro sanatçısı Ayten Erman ile evlenip ayrılmıştır. Ozan isminde bir oğlu vardır. Sanat hayatına İ.Ü.T.B. Gençlik Tiyatrosu'nda amatör olarak başlamıştır. İlk oyunu "Pabuçcu Ahmet"tir. Avni Dilligil, Ulvi Uraz gibi pek çok tiyaroda yetişmiştir. Şemsi İnkaya, Tiyatro Oyuncuları Derneği (To-Der) üyesi ve denetleme kurulu başkanıdır.

1970 ve 80'li yıllarda Yeşilçam'da pek çok karakter rollerinde oynamıştır. 1981 yapımı Gırgiriye, 1982 yapımı Görgüsüzler gibi filmlerde çok sevilmiştir. 2000 yılında "Üvey Baba" dizisinde sergilediği oyunculuğuyla göz doldurmuştur.

Filmografi

Sinekli Bakkal 2007

Kırık Kanatlar 2005

Zümrüt 2004

İçerideki Mehmet 2002

Efsane Pamir 2002

Cümbüşiye 2000

Zart-1 TV 2000

Yarı Şakı Yarı Ciddi 2000

Üvey Baba 2000

Çökertme 1997

Mesela Dedik 1996

Cümbüş Sokak 1993

Herkesin Hayali 1992

Bir Aşk Bin Günah 1989

Sevdim Cemil 1989

Zehir Hafiye 1989

Talih Kuşu 1989

Biz Doğarken Gülmüşüz 1987

Serbest Kürsü Hüsnü / Cici Kızlar 1987

Damga 1987

Gönülden Gönüle 1987

Hafız Yusuf Efendi 1987

Yarınsız Adam 1987

Kıskıvrak 1986

Aşk Hikayemiz 1986

Ah Bu Kadınlar 1986

Aptallar Çetesi 1986

Gün Doğmadan 1986

Hayat Kadını 1986

Büyük Günah 1985

Fakir Milyoner 1985

Deliye Hergün Bayram 1985

Alev Alev 1984

Yosma 1984

Taçsız Kraliçe 1984

Gırgıriyede Büyük Seçim 1984

Beyaz Ölüm 1983

Zifaf 1983

Gırgıriyede Cümbüş Var 1983

Adile Teyze 1982

Görgüsüzler 1982

Gözüm Gibi Sevdim 1982

Islak Mendil 1982

Şıngırdak Şadiye 1982

Gırgıriye 1981

Yüz Karası / Şöhretin Sonu 1981

Gırgıriyede Şenlik Var 1981

Zübük 1980

Vazgeç Gönlüm 1980

Tanrıya Feryat 1980

Doktor 1979

Vah Başımıza Gelenler 1979

Canikom 1979

Aşk Şarabı 1979

Bir Çiçek Üç Böcek 1979

Aşk Kadını 1979

Köşe Kapmaca 1979

Hedef 1978

Evlidir Ne Yapsa Yeridir 1978

Çaresiz 1978

Bizim Kız 1977

Bıktım Her Gün Ölmekten 1976

Ne Umduk Ne Bulduk 1976

Kuklalar 1976

Sıralardaki Heyecan 1976

Zühtü (I) 1976

Aman Karım Duymasın 1976

Arabacının Aşkı 1976

Bıktım Bu Hayattan 1976

Evlilik Şirketi 1976

Ah Bu Gençlik 1975

Hababam Git Hababam Gel 1975

Azgın Bakireler 1975

Şehvet Kurbanı 1972

Vur Patlasın Çal Oynasın 1970