Serra Yilmaz

1954 - ...

Serra Yılmaz13 Eylül 1954 yılında İstanbul'da doğdu. Sanat hayatına Şehir Tiyatroları'nda başlayan Yılmaz, Fransa'da Université de Caen, psikoloji bölümünden mezun oldu. Dostlar Tiyatrosu'nda yer aldı. İtalya'da yaşayan sanatçı, Fransızca ve İtalyanca'dan simultane çeviri konusunda profesyonelce çalışmakta olup, Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyaretinde çeviri yapmasıyla göze battı. Sanatçı, Ferzan Özpetek'in Karşı Pencere filminde büyük başarı elde etmiştir.

İtalyan sinema dünyasında iyi tanınan Serra Yılmaz, yurtiçinde ve dışında sinema ve dizi filmlerde rol almaktadır. Tarkan'ın Hüp şarkısının klibindede yer almıştır.

Ödülleri

36. Antalya Film Şenliği - 1999, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Harem Suare

21. İstanbul Film Festivali - 2002, En İyi Kadın Oyuncu,

8. Sadri Alışık Ödülleri - 2003, En İyi Kadın Oyuncu]

21. Siyad Türk Sineması Ödülleri - 1999, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Harem Suare

Fransa, Palmes Académiques nişanıyla şövalyelik unvanı, 2007

İtalya, Ordine della Stella della Solidarieta nişanı, 2007

Filmografisi

Bir Ömür Yetmez - 2007

Roz'un Sonbaharı - 2007

Parmaklıklar Ardında - 2007

Dolunay - 2005

Vanilya ve Çikolata - 2004

Asmalı Konak - Hayat - 2003

Karşı Pencere - 2002

Gönlümdeki Köşk Olmasa - 2002

9 - 2002

Aşk Meydan Savaşı - 2002

Cahil Periler - 2001

O da Beni Seviyor - 2001

Yeşil Işık - 2001

Güle Güle - 1999

Harem Suare - 1999

Kaç Para Kaç - 1998

Sıdıka - 1997

Ağır Roman - 1997

Hollywood Kaçakları - 1996

Şehnaz Tango - 1996

İz - 1994

Ay Vakti - 1993

Tersine Dünya - 1993

Kanunun Ötesinde - 1992

Karılar Koğuşu - 1989

Afife Jale - 1987

Anayurt Oteli - 1987

Fikrimin İnce Gülü - Sarı Mercedes - 1987

Sen de Yüreğinde Sevgiye Yer Aç - 1987

Sevgili Bebeklerim - 1987

Kupa Kızı - 1986

Teyzem - 1986

Davacı - 1986

Bir Yudum Sevgi - 1984

Seni Seviyorum - 1983

Şekerpare - 1983

Faize Hücum - 1982